Onlinerubriek : Wat te doen tegen weerstand van voormalige collega's?

Door Asha Kalijan op 29-1-2013 10:45:34 (1420 gelezen)
Vraag
"Ik ben door studie en ervaring doorgegroeid tot teamleider van de afdeling waar ik inmiddels vier jaar werk als medewerker. Echter, er zijn een paar collega´s die er kennelijk problemen mee hebben dat een voormalig collega ineens leidinggevende is. Soms lijkt het erop alsof ze mij op de proef willen stellen. Ik vind het moeilijk om gepast op hun gedrag te reageren. Een bijzonder moeilijke medewerkster is zelfs naar de OR gestapt toen ik met haar hierover wilde praten. Wat te doen?"


Antwoord
Als leidinggevende wordt je vaak op de proef gesteld. Vooral in jouw specifieke geval.

Verandering van de orde van zaken
Veel mensen hebben moeite met veranderingen, vooral als ze er zelf onderdeel van zijn. Als de orde van zaken veranderen, zoals nu door jouw promotie en het vertrek van een wellicht vertrouwde leidinggevende, dan worden mensen soms onzeker over wat er verder gaat gebeuren. Sommigen staan ineens ook bewust stil bij hun eigen reilen en zeilen qua carrière en hebben daar vragen over, bijvoorbeeld waarom jij wel en zij niet of soortgelijke vragen. Daarnaast krijg jij, ooit een vertrouwde naaste collegae en andere rol en ben je ineens niet meer één van hen, maar iemand die hen aanstuurt met zelfs wat voorkennis als voormalige, naaste collega die de vorige leidinggevende wellicht niet heeft gehad. Het is in principe allemaal niet persoonlijk bedoeld, maar je hebt wel met weerstand te maken. Daar kun je iets op ondernemen en op inspelen.

Begin bij het begin met het heft in eigen hand
Ik weet niet hoe je bent geïntroduceerd als nieuwe leidinggevende, maar het is wel belangrijk dat de introductie goed is gebeurd. Met informatie en een goede communicatie kun je alsnog zorgen dat de weerstand, onzekerheid en wellicht onduidelijkheid enigszins afneemt.
Neem zelf het heft in eigen hand en bereid een goede introductie voor. Daarin is het belangrijk dat je benoemt wat er mogelijk speelt. Enkele punten die je kunt benoemen:
• Dat het wellicht vreemd en even wennen is dat jij eerst een collega was en nu hun leidinggevende
• Dat het spannend is voor beide partijen
• Hoe jij je functie ziet en wat je functie is
• Hoe jij de afdeling ziet (nu en in de toekomst) en wat je werkwijze zal zijn
• Wat je eventuele plannen zijn (en anders dat de dingen voorlopig gewoon blijven zoals ze zijn)
• Informatie-, communicatie- en personeelsbeleid (dat ze bijvoorbeeld altijd bij je terecht kunnen)
• Belang van hun betrokkenheid voor het teamfunctioneren
• Samenwerking
• Meedenken indien nodig

Voegpunten toe als je plannen wil maken voor detoekomst en vraag de afdeling met je mee te denken over de toekomst of als ze vinden dat dingen niet goed gaan. Het versterken van hunvertrouwen en betrokkenheid is je doel.
Het lijkt mij een goed idee om alle medewerkers een keer te spreken. Misschien kun je het combineren met de beoordelings- en functioneringsronden, maar het is goed om ze op korte termijnapart te spreken en daarin ook op individuele basis opnieuw een begin te maken. Dat doe je voor hen, maar ook voor jezelf en je functie.

Krachtig in zaken en respectvol naar mensen
Als leidinggevende heb je verantwoordelijkheden. Je treedt op vanuit de verantwoordelijkheid die je hebt en de vorm van optreden wordt bepaald door een combinatie van jouw persoonlijkheid, jouw visie en de heersende waarden, normen en gebruiken. Als je werkelijk vanuit je verantwoordelijkheid en je bevoegdheid handelt op een respectvolle manier, dan zullen medewerkers dat op termijn alleen maar waarderen. Het gaat namelijk om krachtig, resultaatgericht en rechtvaardig optreden als leidinggevende en niet om streng optreden of om misbruiken van de functie. Er zullen altijd enkele mensen zijndiedat als zodanig kunnen beleven, maar dat is aan hen. Wat men wel eens ‘hard in zaken en zacht naar de mensen’ noemt, zou ik willen benoemen als krachtig in zaken en respectvol naar mensen.

Incidentele gevallen van weerstand
Je hebt de functie als leidinggevende aanvaard en die wil je natuurlijk zo goed mogelijk uitvoeren. Zorg dat je overtuigd blijft van je goede kennis en vaardigheden en je goede intentie om je functie zo goed mogelijk uit te oefenen met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Daarnaast is het krijgen van draagvlak en betrokkenheid van de afdeling als geheel belangrijk. Laat je niet van je stuk brengen door incidentele gevallen van weerstand (die zullen er zo nu en dan zijn). Negeer ze niet, pak ze juist aan op de juiste toon, in de juiste vormen op het juiste moment, maar maak ze niet groter dan ze zijn.
Printvriendelijke pagina Stuur dit nieuwsbericht naar een kennis Creëer een PDF van dit artikel
Powered by XOOPS @ 2001-2019 The XOOPS Project Webdesign & beheer Siko Engels Mansolein.com