Onlinerubriek : Wat voor vragen moet ik stellen tijdens een selectiegesprek?

Door Asha Kalijan op 29-1-2013 10:48:29 (945 gelezen)
Vraag
"Binnenkort neem ik voor het eerst deel als lid van een selectiecommissie en moet ik gesprekken voeren met sollicitanten. Graag kom ik goed beslagen ten ijs en professioneel over tijdens de gesprekken. Wat voor vragen moet ik stellen?"


Antwoord
Een sollicitatiegesprek voor het eerst voeren vraagt om een goede voorbereiding, om vele redenen. Het belangrijkst dat je de juiste kandidaat voor de organisatie moet weten te selecteren. Tevens ben je het visitekaartje van de organisatie, omdat ook de afgewezen kandidaten ambassadeurs van je bedrijf (kunnen) zijn.Een foute selectie maakt dat je soms verder van huis bent, omdat het herstellen van een verkeerde keuze veel tijd en geld kost. Onderschat daarom als organisatie niet de kracht van een goede werving en selectieprocedure.

Uitdagingen en grenzen
Dat je zonder voorbereiding en richtlijnen de gesprekken binnen een paar dagen moet voeren geeft te denken. Ik kan me voorstellen dat je het als een nieuwe uitdaging ziet, maar let er wel op dat je ook grenzen aangeeft.

StandaardvragenNaast de algemene en standaardvragen over kennis, vaardigheden, ambitie en persoonlijkheid is het goed om het sollicatiegesprek toe te spitsen op jullie situatie in de organisatie. Dat vormt je uitgangspunt. Je zult merken dat de vragen heel logisch opgebouwd kunnen worden als je je goed voorbereidt. Informeer ook bij personeelszaken of mensen binnen je organisatie die al eerder sollicitatiegesprekken hebben gevoerd naar hun ervaringen.

Voorbereiding op het gesprek
Veel leidinggevenden klagen over het feit dat sollicitatiegesprekken veel tijd kosten. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het helpt je te anticiperen op de kandidaat en je zult zien dat daardoor de gesprekken soepel en efficiënt verlopen.
Neem allereerst het functieprofiel goed door. Bedenk opnieuw waarom de functie is ontstaan en wat de toegevoegde waarde moet zijn van iemand in gedrag, houding en kennis en vaardigheden op lange termijn. Wat is echt nodig in die functie, waar ga je op letten? Bekijk vervolgens de CV van de kandidaat die je gaat spreken. Je zult zien dat eral vragen bij je opkomen. Schrijf ze op. Je zoekt in feite de juiste persoon voor de functie, dus geef zelf ook relevante informatie over de functie (ook op lange termijn). Bereid jeook voor op het einde van het gesprek. Vertel iets over de procedure c.q. de opvolging. En zorg er tenslotte voor dat de kandidaat met een prettig gevoel je organisatie verlaat.

STARR-methode bij sollicitatiegesprekken
Een veel gebruikte techniek om gesprekken te voeren is de STARR-methode. Die methode wordt vooral toegepast om duidelijkheid te verkrijgen of en in welke mate iemand over een bepaalde kwaliteit beschikt. Hieronder de hoofdpunten:

S = situatie: vraag iemand naar een situatie waarin een beroep gedaan werd op een kwaliteit

T = taak: vraag naar wat van hem/haar in die situatie verwacht werd, "Wat moest je doen?"

A = aanpak: "Hoe heb je het aangepakt, wat heb je gedaan?"

R = resultaat: "Wat was het resultaat van wat jij gedaan hebt?"

R = reflectie: "Wat heb je er van geleerd als je er op terug kijkt, zou je het een volgende keer weer zo aanpakken of zou je het anders aanpakken?"

Met deze methode kun je dieper doorvragen. Als je mensen vraagt voorbeelden te noemen van een situatie moeten ze wel een echte situatie nemen. Ter plekke bedenken mensen niet even zo'n situatie en ze houden dat zeker niet vol als er verder op doorgevraagd wordt. Iemand valt dan altijd door de mand. Heeft hij echt een situatie waarin de gevraagde kwaliteit van hem of haar verlangd werd, dan praat het ook makkelijk om daar over te vertellen.
Stel kandidaten zoveel mogelijk dezelfde soort vragen. Op die manier kun je het beste tot een goede selectie komen.

Printvriendelijke pagina Stuur dit nieuwsbericht naar een kennis Creëer een PDF van dit artikel
Powered by XOOPS @ 2001-2019 The XOOPS Project Webdesign & beheer Siko Engels Mansolein.com