Onlinerubriek : Welke training moet ik volgen om steviger in mijn schoenen te staan?

Door Asha Kalijan op 29-1-2013 11:01:28 (1742 gelezen)
Vraag
"Enige tijd geleden heb ik een vraag aan je gesteld over hoe ik van mijn slachtoffergedrag af kon komen. Graag zou ik nog even van je willen weten welke training ik het beste kan volgen om toch sterker in m'n schoenen te staan? Dit omdat ik onlangs in een onderhandelingsgesprek met mijn directie helemaal ondersneeuwde in hun verbale geweld. Ik kon vervolgens weinig uitbrengen. Ik ben niet tevreden hoe het is gegaan, maar durfde er niet meer op terug te komen."


Antwoord

Goed dat je actie wil gaan ondernemen. Daarmee zet je al stappen om uit je slachtoffergedrag te komen.

Het is al goed dat je heel bewust bent van het feit dat bepaalde dingen niet gaan zoals ze horen te gaan. Het heeft niet alleen met jouw gedrag te maken zoals dingen lopen en anderen mogen daar best op aangesproken worden. Je moet alleen nog weten hoe. De andere partij heeft een eigen verantwoordelijkheid. Ga voor jezelf na hoe je anders had willen handelen en wat je had willen zeggen. Ga dat dan alsnog doen.

Ongemakkelijk
Het voelt altijd ongemakkelijk om ander gedrag te vertonen. Vooral omdat we ons onterecht zorgen maken om de reactie van anderen. Het is niet erg om het niet direct goed te doen. Nieuw gedrag aanleren vraagt tijd. Onthoud dat mensen vaak met hun eigen zaken bezig zijn en echt niet lang stil staan bij anderen. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over hoe anderen over je denken. Zorg er gewoon voor dat je het ieder keer beter doet.

Handelen
Een training kan helpen. Via internet kun je vinden wat past bij je. Let er goed op wat je kiest, omdat er heel veel aanbod is en omdat de kwaliteit wel eens te wensen overlaat. Zorg er voor dat wat je kiest bij je past. Vertrouw op je gevoel en lees de informatie van aanbiedingen goed door. Vraag eventueel om referenties . Ik zou je alleen iets kunnen aanraden als ik meer over jouw situatie in context tot je persoonlijkheid zou weten.
Het thema assertiviteit lijkt mij, globaal ingeschat, passen bij wat je zoekt.
Belangrijker vind ik het om tot handelen over te gaan. Meer kennis leidt vaak niet tot anders handelen. In het doen ligt vaak de oplossing. Let er dus op dat er ook ruimte is om daadwerkelijk jouw specifieke gedrag te veranderen. Dat kan als er ruimte is voor coaching, oefening etcetera. Eventueel kun je dat via je eigen organisatie in de vorm van ‘persoonlijke opleidingsplan’ kunnen aanvragen.Printvriendelijke pagina Stuur dit nieuwsbericht naar een kennis Creëer een PDF van dit artikel
Powered by XOOPS @ 2001-2019 The XOOPS Project Webdesign & beheer Siko Engels Mansolein.com