Onlinerubriek : Welk imago past bij een manager?

Door Asha Kalijan op 29-1-2013 11:04:09 (2144 gelezen)
Vraag
"Vijf maanden geleden ben ik begonnen als verkoper in een verkoopsteam dat juist was begonnen aan een nieuw project. Na twee weken werd ik al gepromoveerd tot teamleider, wegens zware fouten van de vorige teamleider. Nu, enkele maanden later is mijn team het beste team van in het totaal drie teams geworden. Binnenkort heb ik de mogelijkheid door te groeien tot regiomanager, een promotie die ik niet mis wil lopen. Een probleem volgens mij is mijn imago. Welk imago past bij een manager?"

Antwoord
Welk imago een manager moet hebben, is een erg algemene vraag. Natuurlijk heeft elke manager een goed imago nodig, maar dat moet je bezien in de context van de persoon van de manager en de organisatie. De achtergrond van je vraag is dan ook cruciaal. Hoe kom je op die vraag en waar twijfel je aan?

De tussenbalans
De successen die je bereikt hebt tonen je resultaatgerichtheid en je daadkracht. Je krijgt goede kansen die je zeker niet moet laten liggen. Je carrière gaat echter hard en daarom is het opmaken van een tussenbalans geen gek idee.

Om te beginnen kun je stilstaan bij enkele vragen over je getoonde kennis, vaardigheden en (non-verbaal en verbaal) gedrag:
1. Wat maakte dat jij het team waarin je als teamleider werd aangesteld hebt kunnen omvormen tot een succesvol team?
2. Wat heb je bereikt en hoe heb je dat gedaan (denk ook aan het project dat nu uitstekend loopt)?
3. Welke feedback heb je ontvangen van jouw leidinggevende en/of van je teamleden?
4. Wat heb je goed gedaan?
5. Wat heb je minder goed gedaan? Wat zeggen de punten 1-5 over je als je ze herleidt tot kennis, vaardigheden en (verbaal en non-verbaal) gedrag en, zo je wilt, je imago? Onderzoek wat de uitkomst zegt over jou als persoon, als teamleider en straks eventueel als regiomanager.

Positie als regiomanager
Relevant is je motivatie om regiomanager te worden. Verdiep je in de inhoudelijke functie van regiomanager en wees er bewust van dat je naast de formele functie ook een sociale functie zult moeten vervullen. Een bottleneck van veel managers is dat ze naast het presteren, plannen, controleren en leidinggeven het motiveren en inspireren vergeten.
Ik bezie de positie van manager in de context van onder andere:
• Persoonlijkheid, ‘uitstraling’, natuurlijk overwicht;
• Organisatiecultuur;
• Organisatiestructuur;
• Managementniveau organisatie;
• Teamleden/collega’s;
• Verwachte resultaten en
• Vereiste kennis en vaardigheden.

Eerst identiteit en visie
Allereerst is dus nodig om een reëel beeld te hebben van wie jij bent met al je talenten (je identiteit). Daarnaast is een visie nodig op wat voor soort manager er nodig is in de organisatie. Uiteindelijk zal je imago op een natuurlijke, stabiele manier gestalte krijgen. Met wat past bij wie je bent samen wat er nodig is in de organisatie. Zo werkt je dan ook aan succes in je carrière op de lange termijn.

Printvriendelijke pagina Stuur dit nieuwsbericht naar een kennis Creëer een PDF van dit artikel
Powered by XOOPS @ 2001-2019 The XOOPS Project Webdesign & beheer Siko Engels Mansolein.com