Leidinggeven en Carrière : Verlies je niet in werkdruk. Toon leiderschap.

Door Asha Kalijan op 1-10-2019 11:00:00 (2183 gelezen)
De wereld verandert en daarmee ook het werk. Digitalisering en robotisering heeft steeds meer effect op ons werk en leven. Het biedt veel mogelijkheden en kansen, maar niet altijd zonder risico. Werkdruk en stressklachten nemen toe.

In de bedrijfsleven, de zorg en het onderwijs nemen stressklachten toe en burn-out toe. In de praktijk zie ik dat terug. Al jaren worstelen managers en professionals met werkdruk en veranderingen. Met klachten als een vol hoofd, besluiteloosheid, steeds sneller anticiperen, meedoen met alle (vereiste) veranderingen, keuze stres en fysieke klachten. Maar de praktijk, en de research die ik afgelopen twee jaar gedaan heb, laten zien dat de groep breder is.

De steeds verder gaande technologische ontwikkelingen dragen deels bij aan werkdruk en -stress. De impact is groot. Maar er zijn meerdere oorzaken, die niet voor de hand liggend lijken. Gelukkig komt er ook via diverse andere wegen (overheid, bedrijfsleven) meer aandacht en onderzoek voor en naar werkdruk. Alleen informatievoorziening is echter onvoldoende. Er moet daadkrachtiger opgetreden worden.

Hoe ga je om met werkdruk

Er zijn twee manieren om met werkdruk om te gaan. Soms is het al te laat, dan is aandacht, tijd en de juiste zorg nodig voor herstel. Daarvan leren als werknemer en als werkgever is cruciaal. Dat mis ik nog in de praktijk.
De andere manier is preventief omgaan met werkdruk en stress. Dat levert vitalisering op, zowel voor individuen als voor de economie op lange termijn.

Adimco houdt zich al jaren bezig met de dynamiek van veranderingen op werk en leven van organisatie en medewerkers.
Printvriendelijke pagina Stuur dit nieuwsbericht naar een kennis Creëer een PDF van dit artikel
Powered by XOOPS @ 2001-2019 The XOOPS Project Webdesign & beheer Siko Engels Mansolein.com